Regulamentul de recenzie

Regulament de recenzie a materialelor transmise spre publicare

Revistei Române de Drept Privat

 

Capitolul 1. Norme generale

 

Art. 1

Regulamentul de recenzie a materialelor transmise spre publicare Revistei Române de Drept Privat, denumit în continuare ,,Regulamentul de recenzie” prevede procedura de analiză și recenzie a materialelor transmise de autorii interesați spre a fi publicate în Revista Română de Drept Privat, denumită în continuare ,,RRDP” sau ,,Revista”.

 

Capitolul 2. Condițiile generale și înregistrarea materialelor

 

Art. 2

Materialele transmise spre publicare trebuie să respecte Principiile de publicare ale Revistei prevăzute în paginile și pe siteul Revistei.

 

Art. 3

În cazul în care materialul nu respectă Principiile de publicare, autorului i se va da posibilitatea de a-l reface, fiind indicate, în acest sens, deficiențele constatate.

 

Art. 4

Materialele se transmit spre publicare exclusiv în format electronic către:

  • Adresa editurii de e-mail special constituită în acest sens și făcută publică – periodice@universuljuridic.ro sau către Directorul revistei, Directorul adjunct al revistei, Redactorul-șef;
  • Coordonatorului numărului revistei;

 

Capitolul 3. Procedura de recenzie

 

Art. 5

În termen de maximum 15 zile de la primirea materialului:

  • Editura îl transmite spre aprobare Directorului Revistei, Directorului adjunct al Revistei, Redactorului-Șef sau Coordonatorului numărului tematic;
  • Directorul Revistei, Directorul adjunct al Revistei sau Redactorul-Șef procedează la încadrarea materialului în una dintre secțiunile Revistei sau în tematica unuia dintre numerele Revistei din anul în curs și propune transmiterea spre analiza a acestuia către responsabilul secțiunii respective din Colegiul de redacție sau către Coordonatorul numărului tematic;
  • Colegiul de redacție sau Coordonatorul numărului tematic procedează la aprobarea, cu eventuale observații sau completări necesare, și/sau la respingerea publicării articolului în paginile Revistei;

 

Art. 6

  • În sensul art. 5, se verifică dacă:
  1. materialul se încadrează în una dintre secțiunile Revistei, respectiv tematicile Revistei din anul în curs;
  2. sunt indicate datele de identificare ale autorului;
  3. materialul supus analizei respectă structura specifică a unui articol, conform principiilor de publicare ale Revistei, respectă regulile de citare, a existenței listei bibliografice și a modului de utilizare a abrevierilor
  4. materialul este transmis în limba română sau într-o limbă de circulație internațională;
  5. materialul nu are mai mult de 3 autori;
  6. materialul nu prezintă vreun viciu care să împiedice publicarea, conform principiilor de publicare ale Revistei;

(2) Persoana care efectuează verificarea poate face orice alte aprecieri le consideră de cuviință.

 

Art. 7

(1) În situația în care materialul transmis spre publicare nu respectă condițiile verificate conform art. 6, se comunică autorului deficiențele constatate la adresa de e-mail indicată pentru corespondență, cu mențiunea de a le remedia în termen de maxim 15 zile de la comunicare.

(2) Dacă deficiențele nu sunt remediate în termenul prevăzut se stabilește continuarea procedurii de recenzie sau, după caz, respingerea materialului de la publicare. Se poate hotărî respingerea materialului de la publicare și în situația în care viciile constatate sunt unele de substanță, așa cum este atunci când nu s-au respectat în mod sistematic regulile de citare.

(3) Continuarea procedurii de recenzie este posibilă numai în cazul în care viciul constatat nu este unul substanțial și poate fi suplinit și ulterior.

(4) În cazul în care s-a hotărât respingerea articolului de la publicare, autorul va fi înștiințat de către Editură în acest sens în maximum 5 zile lucrătoare de la hotărâre.

 

Art. 8

Dacă materialul îndeplinește condițiile prevăzute de art. 6 ori deficiențele constatate au fost remediate, conform art. 7, se propune continuarea procedurii de recenzie. Aceasta urmând să se hotărască de către Directorul Revistei, Directorul adjunct al Revistei, Redactorul-Șef sau coordonatorul numărului tematic.

 

Art. 9

(1) Procesul de recenzare presupune în continuare o evaluare „double-blind”, ceea ce înseamnă că identitatea autorului este ascunsă de recenzori și nici autorul nu cunoaște identitățile recenzorilor.

(2) Manuscrisele sunt revizuite de doi recenzori, experți independenți în domeniul relevant (de la o instituție diferită de cea a autorului).

(3) Recenzorii fac o evaluare științifică și o recomandare către editori, ținând cont de originalitatea și importanța lucrării, aportul acesteia la știința dreptului, alături de calitatea scrierii, inclusiv de existența unui raționament științific obiectiv și a unei argumentări coerente.

(4) Un text lipsit de originalitate trebuie semnalat ca atare de către recenzori cu indicarea referințelor la lucrări care au tratat deja acel subiect și au ajuns la aceeași concluzie prin aceleași mijloace.

(5) Recenzorii vor sublinia, de asemenea, raționamentul slab, lipsa referințelor sau concluzii nefondate, cu indicații specifice.

(6) Manuscrisele nu vor fi refuzate pe singurul motiv că recenzorii nu sunt de acord cu concluzia autorului, dacă toate celelalte criterii sunt îndeplinite.

(7) Recenzorii trebuie să sublinieze punctele tari sau punctele slabe ale manuscrisului.

(8) Pe lângă elementele prevăzute la alin. (3)-(7) recenzorii pot face orice fel de observații pe care le apreciază de cuviință cu privire la materialul supus analizei.

(8) Persoanele desemnate pentru recenzare vor verifica materialul transmis spre publicare în termen de maxim 15 zile de la comunicarea acestuia.

(10) Editorul ia în considerare manuscrisul și comentariile recenzorilor înainte de a lua o decizie finală: fie de a accepta, de a accepta cu revizuire sau de a respinge manuscrisul.

 

Art. 10

(1) În ipoteza în care sunt formulate observații de către recenzori și se decide continuarea procesului de analiză, acestea se vor transmite autorului la adresa de e-mail indicată cu mențiunea de a se conforma în termen de 15 zile de la comunicare.

(2) Dacă autorul se conformează obligațiilor stabilite în sarcina sa, se poate hotărî, după caz, acceptarea materialului refăcut/completat, reluarea procedurii de analiză ori continuarea procedurii de recenzie.

(3) Dacă autorul nu se conformează obligațiilor stabilite în sarcina sa, se hotărăște respingerea materialului de la publicare sau continuarea procedurii de recenzie.

(4) Directorul Revistei, Directorul adjunct al Revistei, Redactorul-Șef sau Coordonatorul numărului tematic poate hotărî respingerea materialului de la publicare și în situația în care viciile constatate sunt unele de substanță, așa cum este în situația în care se constată că autorul nu a respectat regulile în materie de copyright.

(5) Hotărârea de admitere/respingere a materialului de la publicare se aduce la cunoștința autorului în termen de 15 zile.

 

Art. 11

(1) Persoana desemnată pentru recenzare va verifica materialul transmis spre publicare în termen de maxim 15 zile de la comunicarea acestuia.

(2) În această etapă de analiză se verifică în special respectarea originalitatea materialului și aportul acestuia la știința dreptului.

(3) Pe lângă elementele prevăzute la alin. (2) persoana desemnată poate face orice fel de observații pe care le apreciază de cuviință cu privire la materialul supus analizei.

 

Art. 12

(1) Se va transmite autorului la adresa de e-mail indicată observațiile cu mențiunea de a se conforma acestora în termen de 15 zile de la comunicare.

(3) Dacă autorul se conformează obligațiilor stabilite în sarcina sa, se poate hotărî, după caz, reluarea procedurii de analiză ori continuarea procedurii de recenzie.

(4) Dacă autorul nu se conformează obligațiilor stabilite în sarcina sa, se hotărăște respingerea materialului de la publicare sau continuarea procedurii de recenzie.

(5) Directorul Revistei, Directorul adjunct al Revistei, Redactorul-Șef sau Coordonatorul numărului tematic poate hotărî respingerea materialului de la publicare și în situația în care viciile constatate sunt unele de substanță, așa cum este în situația în care se constată că autorul nu a respectat regulile în materie de copyright.

(6) Hotărârea de respingere a materialului de la publicare se aduce la cunoștința autorului în termen de 15 zile.

 

Art. 13

Conducerea Revistei păstrează dreptul potestativ de a hotărî cu privire la materialele publicate, însă acesta nu se abate de la concluziile ce rezultă ca urmare a parcurgerii procedurii de recenzie decât în mod excepțional și numai pentru a asigura atingerea obiectivelor Revistei.

 

Art. 14

În tot cursul procedurii de recenzie numele și datele de identificare ale autorului nu vor fi aduse la cunoștința persoanelor implicate în proces, exceptând membrii Conducerii Revistei, iar numele și datele de identificare ale recenzorilor nu vor fi aduse la cunoștința autorilor.