Reflecţii asupra predării dreptului procesual sau despre chirurgia dreptului

andreachis[at]law.ubbcluj.ro

Autori

  • ANDREA ANNAMARIA CHIŞ Facultatea de Drept, Universitatea Babeş Bolyai din Cluj Napoca

Rezumat

Dreptul procesual este instrumentul cu care operează avocații, motiv pentru care este recomandabil să fie predat de un practician al dreptului și chiar de practicieni din diferite profesii juridice. Aceasta pentru a oferi studenților mai multe perspective de interpretare a textelor juridice, care pot fi utilizate în funcție de context, adică de poziția pe care o ocupă profesionistul în cadrul procesului.
Soluțiile viitorului sunt colaborarea între profesori de aceeași disciplină de la diferite facultăți de drept și formate de cursuri hibride pentru a le face accesibile unui număr cât mai mare de studenți, oricând și oriunde.
Succesul învățământului universitar depinde de fundația construită în învățământul preuniversitar, a cărui programă trebuie adaptată la nevoile studentului din secolul XXI. De asemenea, este necesară completarea curriculei universitare cu materii care să conducă, pe de o parte, la specializările cerute în practică și, pe de altă parte, la o abordare interdisciplinară, întrucât la nivel de licență trebuie să se formeze o bază absolut necesară pe care absolventul să poată construi studiul oricărei materii, în timp ce materiile de nișă trebuie predate în cadrul programelor de masterat.
Interesul față de materie depinde în mare măsură de capacitatea profesorului de a preda materia într-un mod atractiv. Procedura are multe detalii, motiv pentru care metodele de predare trebuie să fie combinate pentru a ajuta la asimilare și memorare.
Procesul de examinare este, de asemenea, unul complex, evaluând nu doar memorarea informațiilor, ci și capacitatea de argumentare și asimilarea tehnicilor de redactare a procedurii.

Publicat

31-01-2023 — Actualizat în 20-04-2023

Versiuni

Număr

Secțiune

Articles