Despre echilibru în educaţia juridică

carmen.moldovan[at]uaic.ro

Autori

  • CARMEN MOLDOVAN Facultatea de Drept, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi

Rezumat

Învățământul juridic a fost întotdeauna sub presiunea marcată de necesitatea de a se îmbunătăți și de a se adapta în mod constant la provocările schimbărilor din societate. Element esențial al sistemului de învățământ și al întregii societăți în general, a generat numeroase dezbateri cu privire la punctele sale forte și slabe, mai ales din perspectiva rezultatelor obținute de foștii studenți participanți la examenele de admitere la diverse profesii juridice.
În general, structura planurilor de învățământ ale școlilor naționale de drept nu prezintă diferențe esențiale, ceea ce relevă preocupările, obiectivele și viziunea comună a acestora, care depășesc divergențele de opinii ale experților cu privire la anumite instituții sau concepte. În timp, evoluția învățământului juridic a contribuit în mod cert, direct sau indirect, la dezvoltarea sistemului juridic, două dimensiuni dinamice aflate într-o relație inter-condiționată.
O dezbatere privind calitatea și blocajele educației juridice nu ar trebui să se concentreze pe aspectele negative sau imperfecte, ci pe identificarea unor soluții viabile care să continue progresul deja realizat și să ofere cadrul pentru dezvoltarea viitoare.

Publicat

31-01-2023

Număr

Secțiune

Articles