O scurtă pauză din predare pentru a vorbi despre educaţie

flaminia.starc[at]e-uvt.ro

Autori

  • FLAMINIA STÂRC MECLEJAN

Rezumat

Dorim ca elevii să progreseze spre obiectivele pe care ni le-am propus în programa școlară. Vrem ca ei să folosească cunoștințele și abilitățile dobândite, să învețe să fie independenți. Dar cum îi ajutăm să ajungă în acest punct?
Valoarea unei diplome de drept este din ce în ce mai mult evaluată pe baza numărului de absolvenți "apți de muncă", mai degrabă decât pe baza unei evaluări generice a avantajelor educației juridice. Avem nevoie de o schimbare a cadrelor actuale de gândire pentru a face față provocărilor secolului XXI și, mai presus de toate, avem nevoie de dialog și dezbatere.
Rezumând ideile care vor fi prezentate în rândurile următoare, putem spune că școala de drept ar trebui să își armonizeze misiunile cu exigențele sustenabilității, fiind responsabilă să își ajusteze valorile, precum și politicile și programele de studii în consecință. Este nevoie de un echilibru atent în stabilirea priorităților, în același timp, păstrând libertatea studenților și recunoscând responsabilitatea universităților în furnizarea unei baze largi de cunoștințe și competențe pentru societate. Pentru a îmbunătăți educația juridică și a o face mai flexibilă, mai coerentă și mai deschisă la nevoile societății, aceasta trebuie tratată ca un proces care încurajează gândirea critică constructivă, curiozitatea și emanciparea studenților. Din aceleași motive, conceperea curriculumului ar trebui să fie un proces colegial și de colaborare care să implice întreaga comunitate academică și partenerii externi, reprezentanți ai "pieței muncii", precum și reprezentanți ai "societății civile".
Doar cu puțină răbdare, aceste forme de "rezistență" la scară mică la provocările viitorului sau la prezentul însuși ne vor permite să dobândim, prin intermediul educației juridice, "deschiderea spre închidere" de care avem atâta nevoie (în sensul dorinței de a refuza farmecele care ne fac să ne simțim prea confortabil cu prezentul).

Publicat

31-01-2023 — Actualizat în 20-04-2023

Versiuni

Număr

Secțiune

Articles