To timiotaton

luminita.tuleasca.ilwt[at]gmail.com

Autori

  • LUMINIŢA TULEAŞCĂ Facultatea de Drept, Universitatea Româno Americană

Rezumat

Principiul și obiectivul fundamental din perspectiva căruia trebuie reconstruit învățământul juridic românesc este acela al dobândirii a ceea ce este esențial, a ceea ce este mai prețios, prin transmiterea, descoperirea, înțelegerea și asumarea valorilor și cunoștințelor care contează cu adevărat - pentru timișoreni.
Transpunerea acestui principiu în educația juridică înseamnă înlocuirea sau dublarea obiectivului de dobândire a cunoștințelor cu cel de creare a mecanismelor intelectuale prin care cunoștințele și valorile esențiale pentru științele juridice și pentru progresul uman individual și colectiv pot fi înțelese, asumate, transmise și create.
În acest material am explicat rolul esențial al timiotatului pentru modernizarea învățământului juridic românesc și pentru transformarea acestuia într-un sistem performant pe plan internațional. Totodată, am propus câteva soluții/direcții ideale ale învățământului juridic din țara noastră, în modul cel mai realist și constructiv pentru o societate modernă, bazată pe un sistem juridic puternic, stabil și predictibil.

Publicat

31-01-2023

Număr

Secțiune

Articles