Realizarea plăţii de către un terţ. Categorii de terţi care pot face plata şi condiţiile realizării unei astfel de plăţi

cealeracristian[at]drept.unibuc.ro

Autori

  • CRISTIAN CEALERA

Rezumat

În această lucrare, ne propunem să facem un inventar al categoriilor de terți care pot efectua o plată.
În acest scop, vom defini mai întâi noțiunile de terț și de părți la o obligație. Ulterior, prin raportare la dispozițiile Codului civil, vom explica posibilitatea conceptuală pentru un terț de a efectua o plată. În continuare, având în vedere consecințele plății, vom analiza următoarele categorii de terți care pot efectua o plată: categoria terților a căror plată duce la stingerea datoriei și categoria terților a căror plată nu duce la stingerea datoriei.
În cele ce urmează, vom prezenta condițiile pe care terțul trebuie să le îndeplinească pentru a efectua în mod valabil o plată. Vom analiza, de asemenea, circumstanțele în care posibilitatea unei plăți de către un terț poate fi refuzată de către debitor prin raportare la normele specifice privind plata și subrogarea. În cele din urmă, vom stabili situațiile în care creditorul trebuie să refuze o plată efectuată de un terț.

Publicat

31-01-2023 — Actualizat în 20-04-2023

Versiuni

Număr

Secțiune

Articles