Implicaţiile principiului adevărului în cadrul procedurilor judiciare: realităţi şi perspective

ioan.les[at]ulbsibiu.ro

Autori

  • IOAN LEȘ

Rezumat

În acest studiu, autorul analizează posibilitățile de stabilire a adevărului în cadrul procedurilor judiciare, în special în cadrul procedurilor civile. Principiul adevărului este analizat în raport cu rolul activ al judecătorului, care, deși nu este consacrat în mod expres în lege, este un principiu fundamental incontestabil.
Este deosebit de important de remarcat faptul că stabilirea adevărului nu este legată doar de rolul activ al judecătorului, ci și de alte principii importante ale procedurii judiciare, precum și de unele instituții esențiale, cum ar fi cele referitoare la procedura de recurs și la executarea silită.
De asemenea, sunt evidențiate unele particularități în ceea ce privește anumite mijloace de probă, cum ar fi expertiza și probele testimoniale. În esență, autorul consideră că adevărul promovat de judecător nu este un adevăr absolut, ci unul judiciar, care ar trebui să tindă spre un adevăr obiectiv. Cu toate acestea, trebuie remarcat faptul că, în cazul unei hotărâri judecătorești bazate pe prezumții legale, adevărul nu mai este un adevăr judiciar, ci un adevăr legal, iar în cazul unei tranzacții ne aflăm în prezența unui adevăr convențional. În sfârșit, autorul consideră că promovarea principiului adevărului implică și măsuri de consolidare a independenței și imparțialității judecătorului.

Publicat

31-01-2023 — Actualizat în 20-04-2023

Versiuni

Număr

Secțiune

Articles