Unele consideraţii privind viciile de consimţământ în materia convenţiei matrimoniale

oanaghita[at]drept.ucv.ro

Autori

  • OANA GHIŢĂ

Rezumat

La mai bine de unsprezece ani de la intrarea în vigoare a Codului civil, fizionomia contractului matrimonial începe să se contureze în contextul circuitului juridic specific societății românești.
Chestiunea consimțământului valabil exprimat se află în centrul oricărui act juridic civil, astfel încât specificitatea viciilor de consimțământ în materia contractului matrimonial are o importanță practică. Deși, în prezent, jurisprudența este oarecum săracă, chiar confuză, părțile înțelegând să invoce viciul de consimțământ concurent în contractul de căsătorie, în actul de lichidare a regimului matrimonial, în actul de partaj voluntar și chiar în cazul unui act de dispoziție săvârșit în temeiul puterilor conferite prin contractul de căsătorie, am încercat să evidențiez câteva aspecte specifice ale viciului, pornind de la natura contractului de căsătorie.
Astfel, vom vedea, în mod concret, cum se poate manifesta viciul de eroare, violență sau dol, precum și domeniul de aplicare destul de restrâns, dar nu exclus, al viciului de vătămare, în contextul reglementării vătămării unui adult, care poate avea un consimțământ alterat de afecțiunea pe care i-o poartă celuilalt soț.
De asemenea, am abordat câteva aspecte legate de sancțiunea nulității relative și de suspendarea termenului de prescripție în timpul căsătoriei, făcând referire la regimul juridic al nulității.
În cele din urmă, am analizat competența materială a instanței sesizate cu o cerere de anulare a contractului de căsătorie pentru viciu de consimțământ, precum și necesitatea specializării sau nu a completului de judecată sesizat.

Publicat

26-02-2023 — Actualizat în 11-04-2023

Versiuni